Despre Club

Asociatia Centrul de Hochei Pysarenko Brasov

1. Introducere
Sportul este o activitate importanta in dezvoltarea copiilor si in pregatirea lor viitoare ca adulti. Prin activitatea sportiva se asigura o dezvoltare armonioasa atat din punct de vedere fizic cat si psihic.Un copil care practica un sport la nivel de performanta va dezvolta calitati ce tin de ordine, disciplina, rigurozitate, perseverenta etc pe langa pregatirea fizica si un corp sanatos.

Practicand un sport de echipa ,copiii isi dezvolta mai bine abilitatile de comunicare, integrare in societate, incredere in cei din jur, ajutor reciproc, dar si capacitatea de competitie. Lucrul in echi

Ca si sport de echipa , hocheiul este o activitate extrem de complexa din toate punctele de vedere. Plecam de la faptul ca este un sport in care sportivii nu au contact direct cu solul (gheata)avand patine, iar miscarea este transmisa unui obiect (pucul) prin intermediul unui alt obiect (crosa). Toate aceste elemente asigura hocheiului locul intai in lume in clasamentul sporturilor cu o complexitate ridicata. Viteza la care se practica acest sport dezvolta jucatorului o atentie, viteza de reactie si de decizie ridicate.pa este cel pe care copiii trebuie sa il deprinda inca de la varste fragede pentru o dezvoltare sanatoasa in societatea in care se vor integra mai apoi ca adulti.

In tarile vecine si apropiate Romaniei cum ar fi: Ungaria, Ucraina,Slovacia si Cehia este in desfasurare un program la nivel national de sprijinire a sportului la nivel de copii si juniori, program in care este inclus si hocheiul ca sport national. Viitorii sportivi la nivel de seniori sunt juniorii de astazi. Si in Romania, la nivel national , hocheiul incepe sa ia amplore la nivel de junior. In Brasov, in mod special, ca urmare a existentei noului Patinoar Olimpic, sporturile pe gheata devin din ce in ce mai cunoscute si apreciate. Numarul copiilor care doresc sa practice hocheiul creste zilnic.

La nivel local Primaria Brasov si Clubul Sportiv Corona asigura conditii optime de antrenament, punand la dispozitia copiilor baza materiala existenta la Patinoarul Olimpic Brasov si reusind totodata ca din acest sezon sa coopteze in echipa antrenori de valoare la nivelui copiilor si juniorilor. Aceste eforturi insa, trebuie sustinute si din domeniul privat, astfel justificandu-se necesitatea existentei Asociatiei Centrul de Hochei Pysarenko Brasov.

2. Asociatia Centrul de Hochei Pysarenko Brasov
Aceasta asociatie non-profit,non-guvernamentala si fara scop lucrativ afost constituita de catre parinti , parintii copiilor practicanti ai hocheiului, in vederea sprijinirii acestui sport. Toti acesti parinti isi desfasoara activitatea in cadrul asociatiei sub forma de voluntariat, sustinand astfel activitatea de antrenor al celui care este presedintele asociatiei si antrenorul coordonator, Ievgen Pysarenko.

Sportul nu inseamna numai antrenamente si pregatire, dar inseamna si turnee, deplasari, stagii de pregatire, cantonamente si nu in ultimul rand echipament sportiv. In aceste directii incearca asociatia noastra sa isi canalizeze fortele.

2.1. Echipament

Echipamentul sportiv necesar practicarii hocheiului este unul destul de costisitor incepand de la 700lei pentru jucatori de 6 ani, 4.000lei pentru un portar de 7-8ani si crescand exponential cu varsta sportivului. Unul dintre scopurile asociatiei este sa gaseasca toate variantele posibile pentru asigurarea echipamentului sportivilor care nu pot sa isi asigure personal aceasta necesitate. Incepand de la donatii directe sub forma de echipament sportiv pana la sponsorizari in numerar prin care se achizitioneaza echipamentul respectiv, oricare varianta este bine venita.

Momentan o parte din necesarul de echipament incepe sa se contureze si o parte dintre copii au fost ajutati in acest sens. Insa si echipamentul este perisabil la un momentdat si periodic acesta se inlocuieste. Crosele si pucurile au o durata de viata scazuta fiind mereu prezente in lista de necesitati.

2.2. Turnee, deplasari, meciuri oficiale

Asociatia Centrul de Hochei Pysarenko Brasov se implica direct in organizarea turneelor locale la nivel de copii si juniori atat din punct de vedere logistic si voluntariat, dar si din punct de vedere financiar. In cadrul acestor turnee este posibila afisarea sub forma de vizual a tuturor sponsorilor care doresc sa ajute financiar sustinerea acestor evenimente. Este deja o traditie Cupa de Primavara la hochei pe gheata care are loc la Patinoarul Olimpic Brasov pentru Grupele de varsta U10, U12si care anul trecut a avut un succes pe masura fiind prezente 8 echipe de hochei din tara. Evenimente la fel de importante sunt meciurile care se organizeaza la nivel national pentru grupele mai mari de varsta U12,U14,U16 , meciuri obligatorii si care conteaza pentru clasamentul la nivel national. In sezonul 2012-2013 echipele de juniori,sub indrumarea antrenorului Ievgen Pysarenko, au avut rezultate deosebite la nivel national ocupand locul III la grupa de varsta Under16 (U16) si locul IV la grupa de varsta Under 14 (U14).

Acesti copii deosebiti merita tot sprijinul nostru din toate punctele de vedere, mai ales ca ei fac un efort in plus, seriozitatea la scoala fiind impusa chiar de catre antrenori.

Aceste evenimente care au loc la Patinoarul din Brasov sunt organizate si in celelalte orase din tara unde exista echipe de hochei de copii si juniori. Asociatia Centrul de Hochei Pysarenko Brasov sustine financiar unele dintre grupele de varsta in deplasarile organizate in tara sau chiar in strainatate. In sezonul competitional 2012-2013 echipa U16 impreuna cu antrenorul coordonator al sectiei de hochei Corona, Ievgen Pysarenko, a facut o deplasare in Ucraina unde a sustinut meciuri in cadrul unui turneu international. Se doreste re-editarea acestui eveniment si sezonul acesta si, de ce nu, deplasarea in strainatate si cu alte grupe de varsta. Se fac deja demersuri in sensul acesta pentru organizarea a doua deplasari una in Ucraina si una in Slovacia. Asociatia va sprijini financiar , in limita posibilitatilor, aceste evenimente si ii asteptam pe toti cei care considera ca pot ajuta la realizarea acestor deplasari.

2.3. Cantonamente, stagii de pregatire

O parte importanta a pregatirii sportive o constituie cantonamentele si stagiile de pregatire. In acest sens se organizeaza cantonamente la munte cu diferite grupe de varsta.Anul acesta Asociatia Centrul de Hochei Pysarenko Brasov isi propune sa participe alaturi de parinti la finantarea a cel putin unui cantonament la grupa de varsta U10.

Un prim stagiu de pregatire a avut loc in luna august 2013 la Patinoarul Olimpic Brasov si a fost primul stagiu de pregatire organizat pana acum in orasul nostru. Sub denumirea “Hockey Summer Camp”, in perioada 2-6 august , domnul antrenor Ievgen Pysarenko , a organizat o tabara de hochei pentru grupa de varsta U18 la care au participat 24 sportivi. A urmat in septembrie un alt stagiu de pregatire pentru grupele U10 si U12 unde s-au inscris 80 de sportivi din toata tara iar la stagiul de pregatire organizat pentru grupa U14 au participat 50 de hocheisti juniori. Asociatia Centrul de Hochei Pysarenko Brasov sprijina organizarea acestor evenimente sportivedin toate punctele de vedere ,atat logistic cat si prin voluntariat sau financiar in limita posibilitatilor.

Este deja in pregatire “Hockey Summer Camp” pentru luna august 2014 urmand sa fie acoperite toate grupele de varsta.

Ca o noutate, Asociatia Centrul de Hochei Pysarenko Brasov are in proiect demararea unei actiuni prin care sa fie sustinuta Excelenta in Hochei la nivel de junior.In acest sens se va realiza un fond din care vor fi premiati un numar de 3-4 hocheisti de la grupele de varsta U16,U14 , premiile constand in cate un stagiu intens de pregatire. Selectarea hocheistilor va fi facuta de catre grupul de antreori care pregateste grupele de juniori, in baza rezultatelor avute in sezonul in curs.

Oricine doreste sa sustina un junior talentat care promite sa devina un senior de succes in hocheiul romanesc este invitat sa se alature Asociatiei Centrul de Hochei Pysarenko Brasov pentru Sustinerea Excelentei in Hochei.

2.4. Antrenorii

Noul sezon 2013-2014 a adus schimbari majore la nivelul sectiei de hochei din cadrul Clubului Sportiv Corona Brasov prin cooptarea unor antrenori tineri, de valoare, fosti sportivi recunoscuti la nivelul hocheiului national.

La nivel de initiere in hochei copiii beneficiaza de ajutorul instructorului Aristotel Agapie, la randul sau tata a doi hocheisti juniori , care cu multa tactica si rabdare ii invata pe micuti sa faca primii pasi pe gheata.

Antrenorul coordonator,si totodata presedintele asociaitei, Ievgen Pysarenko, este actualmente si capitanul echipei de hochei Club Sportiv Corona Brasov .
Nascut la Kiev in anul 1980, Ievgen Pysarenko, a absolvit scoala de hochei “Sokol” din Kiev si facultetea de sport cu specialitate Hochei pe gheta la Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport din Kiev in anul 2001.

A activat ca jucator la urmatoarele echipe:

Sokol Kiev (Ukr) 1997-1999
Rapid Bucuresti (Rou) 1999-2000
Sokol Kiev (Ukr) 2000-2001
Steaua Bucurest (Rou) 2001-2010
Arystan Temirtau (Kaz) 2010-2011
Steaua Bucuresti (Rou) 2011-2012
Corona 2010 Brasov (Rou) 2012-in present
Convocari la nivel de lot national:

U18 (Ukr) 1997-1998
U20 (Ukr) 2000
Universiada (Ukr) 2003
senior (Rou) 2011-2013

Ievgen Pysarenko si-a inceput activitatea de antrenor in anul 2003 la clubul sportiv Steaua Bucuresti, undea antrenat grupele de copii si junioir intre anii 2003-2006 si 2009-2011.A activat ca antrenor la Scoala privata de hochei PalestraBucuresti intre anii 2006-2009 si incepand cu anul 2012 el este antrenor coordonator al sectiei de hochei juniori din cadrul clubului sportiv Corona 2010 Brasov.

Cu o lunga si stralucita experienta in hochei, el imprima juniorilor valorile necesare unui sportiv adevarat. Calitatea superioara a antrenamentelor se reflecta deja in rezultatele bune si foarte bune ale sportivilor junior.

Tibor Basilidesz , retras de curand din activitatea sportivacompetitionala, fost jucator la Progym Gheorgheni,Sport Club Miercurea Ciuc, Steaua Bucuresti si A.S.C. 2010 Corona Brasov, isi continua activitatea ca antrenor la centrul de junior A.S.C. 2010 Corona Brasov.Si-a inceput activitatea sportiva ca senior la “Progym Gheorgheni” in anul 1999 si a adunat de-a lungul carierei rezultate deosebite atat la nivel de club sportivcat si la nivel ul echipei nationale astfel:

3 medalii de aur in Liga Nationala ,doua cu Steaua Bucuresti si una cu Sport Club Miercurea Ciuc;
4 titluri “Cupa Romaniei” in Liga Nationala , doua cu Steaua Bucuresti, unul cu Sport Club Miercurea Ciuc” si unul cu A.S.C. 2010 Corona Brasov;
component al echipei nationale de hochei: 1997-2000 la junior si 2001-2012 la seniori, castigand doua medalii de aur la Campionatele Mondiale Divizia aII-a.
Licentiat al Universitatii “ Babes-Bolyai” din Gheorgheni, Tibor Basilidesz este un model de urmat pentru juniorii hocheisti.

Lorand Kari a activat ca portar din anul 1998 si pana in anul 2012 la echipele :

Steaua Bucuresti
Progym Gheorgheni
Retras de curand din activitate , el este responsabil de pregatirea portarilor juniori.

Experienta acumulata ca jucator de hochei si diploma universitara obtinuta in domeniul “Educatie fizica si sport”, il califica pentru pozitia pe care o ocupa in cadrul centrului de pregatire juniori .

Zsolt Mastaleriu este actualmente jucator al echipei Corona 2010 Brasov.
A activat ca hocheist la urmatoarele echipe:

Ujpest (Hu)
Progym Gheorgheni
Steaua Bucuresti
Corona 2010 Brasov
A fost convocat la lotul national de hochei in anii 2004-2005, 2008-2009 si 2013.

Absolvent la Universitatii Ecologice Bucuresti- Educatie Fizica si Sport, Zsolt Mastaleriu se implica constant in pregatirea copiilor si juniorilor hocheisti brasoveni.

Gergely Menyhart Attila a activat ca hocheist la urmatoarele echipe:

Isama Sfintu Gheorghe
Sportclub Miercurea Ciuc
Progym Gheorgheni
Corona 2010 Brasov (2008-2010)
Dunarea Galati

Component al echipei Romaniei U18, U20 si al echipei nationale intre 2000 si 2003.

Absolvent la Universitatii Transilvania – Educatie Fizica si Sport (antrenor ski, inot, hochei), din 2014 se implica constant in pregatirea copiilor si juniorilor hocheisti brasoveni la grupele de virsta U8-U18.


Trebuie precizat faptul ca majoritatea jucatorilor seniori ai echipei Corona Brasov participa regulat ,pro-bono, la pregatirea juniorilor brasoveni impartasindu-le astfel din experienta lor.

Aceasta echipa tanara de antrenori pregateste viitorii hocheisti brasoveni cu mult entuziasm si pricepere. Alaturi de ei si de Asociatia Centru de Hochei Pysarenko Brasov, puteti ajuta si dumneavoastra la ridicarea calitatii hocheiului la nivel de juniori, la implementarea programului de sustinere a hocheiului la nivel local si la succesul pe mai departe al acestor copii.

3. Prezentare